Introducere

Ai văzut poze, discuții sau filmulețe cu un simulator feroviar cu conținut românesc și îl vrei și tu? Cel mai probabil ai văzut poze din TS12 sau TANE (N3V Games).
 

Pe ROVI Rail vei găsi ADD-ONuri Românești strânse de-a lungul timpului făcute de diverși creatori. Unii dintre ei au făcut-o ca hobby, alții pentru bani. Unii dintre ei sunt în continuare activi pe comunitate, alții au uitat de ea. Cert este că totul a început de la oameni ca tine și ca noi. Și chiar dacă unii își setează termene limită și se ambiționează să creeze, majoritatea lucrurilor pe care le vezi aici au fost făcute din plăcere, în timpul liber și sunt pot fi în continuare descărcate de oricine mulțumită bunăvoinței creatorilor lor.

În continuare, secțiunile de pe această pagină te vor ajuta să îți formezi ABC-ul acestui joc și al acestui hobby. Citește acește noțiuni pentru a te putea adresa mai ușor membrilor acestei comunități și a te asigura că vei primii răspunsuri ușor și rapid la întrebările tale.

Dacă te simți pregătit, mergi pe celălalte pagini sau vino pe FORUMUl ROVI RAIL!


Despre N3V/Auran Trainz Simulator

N3V Trainz Simulator, jocul de la care am pornit majoritatea dintre cei din ROVI Rail pe calea acestui hobby, este cel mai user-friendly dintre cele 3 mari simulatoare care există în prezent.
 

Pentru că de a lungul timpului sa bucurat de o comunitate constantă, conținutul creat pentru joc este mult, variat și de calitate bună. Simplitatea și abundența sunt cuvintele cheie care ne-au făcut să alegem acest simulator. Dezavantajul său principal este un motor mai slab decât cel al competitorilor, și o grafică care nu a mai fost updatată de foarte mult timp.
 

Toate acestea s-au schimbat însă o dată cu lansarea lui Trainz a New Era, un simulator pe care noi încă îl descoperim și te așteptăm să îl descoperi alături de noi pe Forum!
 

De la origine până în prezent, Trainz a apărut în mai multe exemplare majore Trainz Simulator 2004, TS2006, TS2007, TS2009, TS10, TS12 și Trainz a New Era (TANE)

 

Contentul creat pentru versiunile mai vechi, poate fi reparat pentru a merge în versiuni mai noi. Dar contentul din versiuni mai noi nu va funcționa în versiuni mai vechi.
 

ATENȚIE
Conținutul din secțiunea de DOWNLOAD este compatibil cu Trainz Simulator 12.Acesta poate fi funcționa și în versiuni mai vechi, cum ar fi TS10 sau TS09. Poate fi făcut să funcționeze și în TANE.

Contentul a fost testat și verificat doar în TS12. Pentru alte versiuni căutați tutoriale pentru repararea erorilor pe Forum.

Deși în comunitate mai există oameni ce folosesc versiuni mai vechi, TS12 și TANE sunt versiunile în care lucrează cei mai mulți creatori. Folosind o versiune mai veche riști să nu ai acces la noutăți.


De unde iau jocul?

Jocul se poate lua de pe (click pe imagine):

Simulator Central
STEAM
steam simulator-central

Deși acesta se poate găsi și pe Torente și poate fi piratat nu încurajăm această practică. Versiunile de pe torente de obicei conțin erori, sau nu au ultimele update-uri. Această comunitate nu oferă suport pentru versiunile de Trainz ne-originale.

După ce l-ai instalat, pornește jocul, intră în Options și:

  1. Verifică că jocul rulează în DirectX nu OpenGL. OpenGL este o tehnologie veche, depășită care nu mai are astăzi aceleași rezultate ca DirectX
    directx

  2. În tabul Developer bifează “Show Database proccess window”
    developer

Jocul îți va merge și fără să bifezi aceste două opțiuni dar ajută la diagnosticarea celor mai frecvente probleme.


Asseturi, Dependințe, KUID-uri

Cum instalez un asset?

După cum ați văzut, jocul cumpărat nu are conținut specific Românesc. Cum am mai menționat, aceste add-on-uri au fost făcute de membrii comunității de-a lungul timpului.

Pentru a instalat un add-on sau un asset primul pas este să îl descarci. Hai să începem cu această locomotivă:

descarca
Click pentru a descărca

 

După ce am descărcat assetul, facem Drag & Drop din folder în Content Manager.

how-does-it-look
 

Ați instalat astfel prima locomotivă. Următorul pas este să înțelegem ce sunt DEPENDINȚELE.


Dependințele

Trainz este un joc foarte complex care solicită mult calculatorul pentru că folosește foarte multe resurse. Soluția găsită de creatorii Trainz ca să gestioneaze resursele calculatorului tău cât mai bine este evitarea repetiției. De exemplu, pe o rută ai 3 locomotive 060 EA. Modelul 3d al acestora este identic. Pentru a consuma mai puține resurse, modelul 3d instalat este încărcat o singură dată în joc și apoi folosit de toate cele 3 locomotive.

Majoritea locomotivelor 060 EA de pe site au la bază același model 3d, peste care sunt aplicate diverse reskinuri, boghiuri, pantografe, cabine, sunete, etc.

Iar fișierul CDP pe care l-ați descărcat nu conține locomotiva, ci conține referințele la aceste resurse. pentru ca locomotiva să vă funcționeze trebuie să aveți TOATE DEPENDINȚELE.

Hai să luăm diagrama asta ca exemplu. Deși tu ai descărcat un fișier CDP cu numele locomotivei, acesta poate sau nu poate să conțină toate dependințele. Diagrama asta îți arată cum o locomotivă poate avea 10 dependințe, care ele la rândul lor sunt alte fișiere CDP.

Motivul pentru acest mod de lucru este faptul că atunci când salvăm ceva din joc, putem salva unu sau mai multe KUID-uri în aceeași arhivă, CDP, iar numele pe care îl dăm este la latitudinea noastră. De exemplu, fișierul CDP al unei rute poate avea 10-15-20 de mb. Dar cu tot cu dependințe, cele mai moderne rute depășesc 2gb. Ceea ce face o singură rută mai mare decât multe jocuri lansate în anii 2000.

Ca să aflăm care sunt dependințele unei locomotive, dăm click dreapta și View Dependencies:
depend

Apoi observăm:
dependencies-2
 

După cum vedeți, eu am toate dependințele pentru această locomotivă deja instalate. Dacă mi-ar fi lipsit un kuid, acesta ar fi arătat așa:
 

Atunci când avem kuid-uri cu semnul întrebării, Unknown KUID înseamnă că nu avem acel asset instalat.
 

Aceasta este cea mai comună problemă pentru începători. Cel mai simplu mod de a o rezolva la început estă să notăm acest KUID apoi să cerem ajutorul membrilor comunității pentru a îl găsi.
 

De aceea, avem un thread special pe forum creat pentru cererea și distribuirea de KUID-uri individuale.

Vezi threadul KUID-uri lipsă

missing-kuid

KUID-uri

Observăm în coloana din dreapta KUID-uri a ultimei poze. KUID e o prescurtarea Kool Things Unique Identifier. Practic, e un ID unic pe care îl primește fiecare asset. Atunci când două asseturi folosesc același KUID, acestea se vor suprascrie. Unul din motivele pentru care folosim jocul original este că de fiecare dată când creăm ceva în joc, primim un KUID valid. Pe când cineva cu o versiune pirat nu va primi un KUID valid.
 

Iar dacă cineva cu jocul piratat dă o rută cu KUID invalid cuiva cu jocul original, acel KUID invalid poate șterge asseturi funcționale din jocul original, înlocuindu-le cu asseturi stricate din jocul piratat.